Självhushållning ärtor

Idag blev det en tur till mina föräldrar. Förutom ett hav av solrosor har de även sått märgärt som egentligen är till djuren, men vi passar på att plocka lite till oss själva också! Märgärt är den typen av ärt man köper i butiken, oftast fryst i påse. De är då spritade och förvällda innan. Jag har idag plockat så mycket jag orkade med tanke på 9 dagar kvar tills lillebror kommer och en fruktansvärd värme, spritat, förvällt och ska nu frysa in när de har torkat till lite. Jag får på de viset styckfrysta ärtor istället för en stor klump!

I vanliga fall kanske man sätter lite ärtor i en del av landet, precis som allt annat. Jag blev väldigt inspirerad av att se pappas fält med ärtor och att man faktiskt får ut lite mängd av det. Jag fick en idé om att välja ut en del grödor som ska sättas i större skala, som blir lite av basmat man kan förvara under vintern. Jag tänker direkt potatis, som oftast sätts lite fler av i vanliga fall också, märgärt, bondböna och majs. Målet blir då att få ut en skörd som kan täcka behovet året om och inte bara komplettera mat man köper i butik utan vara just basen i maten för att minska inköpen. Jag har även utökat tanken kring vad som behövs, vad som mest lagas och då behövs det ju även för oss en del lök och morötter till grytor.

I vanliga fall är vårt trädgårdsland 7×9 meter och detta är vad jag tänker mig att ovannämnda grödor ska ha var. Så förhand och sedan välta med traktor, det blir inte bara hobby utan någon sorts överlevnad. När skörden tiden är klar kan man då med fördel släppa på djuren på ytan och även få ut en del foder, det hade verkligen inte skadat detta år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s