Täckodling

Att täckodla blev förra sommaren en fantastisk upptäckt för mig. Främst för att man nyss blivit mamma. I år är man inte bara mamma till en 15 månaders utan också höggravid, det finns varken ork eller kropp som håller för tyngre arbeten. Täckodling innebär att man med ett täckmaterial täcker marken runt plantorna och odlingen för att kväva ogräs men man bibehåller även fukten i marken, alltså mindre vattning och gladare plantor som inte torkar ut! Som täckmaterial kan man använda väldigt mycket olika material. Löv, gräsklipp, halm, hö, ensilage och till och med ogräs. Tanken är att man tar vad man har. Jag fick en dålig ensilagebal av bönderna bredvid som fungerar alldeles utmärkt!

Jag var inne på att täcka hallonlandet men blev aldrig av, blev osäker på bad jag ville täcka med. Nu när värmen kom med väldig fart kom också ogräs och gräs upp i landet. Det blir omöjligt och framför allt onödigt att klippa mellan gångarna så vi kastar in ensilage även i gångar och runt plantorna. Det blir både effektivt mot gräset som kvävs men också väldigt trevligt att gå i när man väl ska skörda.

I en av pallkragarna tryckte jag ner lite rotad potatis i panik. I och med att landet inte blivit klart och potatisen hade växt så ville jag få ner den. Grundade med lite löv i kragen och sen jord, tog först löv för att fylla ut och slippa använda för mycket jord. Efter att ha sätt i potatisarna åkte de i ensilage. Ju mer potatisen växer kommer jag fortsätta tillsätta täckmaterial istället för att kupa potatisen vilket fungerar jätte bra!

I övriga landet kommer vi såklart täcka allt också. De förodlade plantorna får först ta sig lite och sen täcka runt dom. Har man ett land på 9×7 meter, pallkragar, hallonland, stor trädgård.. Ja ni förstår! Så känns det så guld värt att slippa tungt och tråkigt arbete med att ränsa ogräs.

Nästa positiva är ju att materialet förmultnar och blir mer jord att odla med, och näringsrik jord framför allt! Som med mina pallkragar grundar med löv för att fylla ut skapar jag ju jord till nästa år. Jag grundar alltså med löv i alla pallkragar, just löv för att vi har en stor en i trädgården. Ju har vi även förökat hallonlandet med en rad och tog då bort gräsvålen, denna är perfekt att grunda pallkragar eller bäddar med för att fylla ut. I en pallkrage går det 200 liter jord… Hade gått bankrutt om jag skulle köpa all den jorden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s