Kemikaliefri städning!

I samband med flytten har jag en tanke om att göra mig av med de sista kemikalierna i hemmet. Det mesta är borta men har en del kvar som egentligen bara står och inte används. I och med detta tänkte jag även köpa hem det som fattas och behövs! Här hemma är de mest kemikalier i städskåpet som är kvar, även en del dusch och hudvårdsprodukter.

Produkter med kemikalier fungerar ju alldeles utmärkt, de har sin funktion. Dock finns det ju en anledning till varför de är så extremt effektiva men även varför man knappt kan andas efter att ha sprayat duschen med cilit bang.. personligen vill jag kunna städa med min dotter utan att känna att jag utsätter henne för både lukter men också risken att få i sig kemikalierna. Bara ett exempel med att skura golv, vatten, medel och sedan skura. Jag skurade sedan aldrig med bara vatten två gånger efter, som antagligen behövs om medlet ska vara nästan borta från golvet. Golvet kryper dottern på dagligen, har sina leksaker och ibland får hon lite torkad frukt direkt på golvet. Jag tror verkligen att man kan både få rent och väldoftande hem utan alla dessa kemikalier. Dofter finnt otroligt många eteriska oljor att välja mellan, dessa kan ju även användas i tvätt! Sedan är den mesta smutsen i ett hem vattenlöslig, finns inget man inte löser med mer naturliga val. Här har ni mina bästa tips att ha i städskåpet:

Såpa, jag använder mig av linoljesåpa då jag även skurar trägolven med detta. Har även en sprayflaska med vatten, såpa och ättika som används som allrengöring!
Ättika, neutraliserar lukt och man kan gömma en skål för att neutralisera luft.
Citron, halvera en citron och lägg i kylskåpet för en fräsch lukt, man kan även ta bort kalkavlagringar genom att gnida em halva på avlagringarna.
Bakpulver, änvänder jag framför allt i köket till att putsa silver samt få bort fastbränt i kastuller, plåtar, formar m.m.
Bikarbonat, är väldigt bra vid dålig lukt. Blir extra effektiv om man använder tillsammans med vinäger. Bikarbonaten kan hällas på mattor, lakan, soffan… låt ligga för att sedan dammsuga upp och bli av med både fläck och lukt. Jag brukar strö de i diskhon och diskbänk, spraya vinäger och torka av efter en stund. Ett stort användningsområde hos oss är att lägga lite bikarbonat i armhålorna efter att man tvättat sig i duschen, låta sitta en stund för att sedan skölja av. Jag själv har ibland svårt att få bort svettlukt varje gång och gör detta kanske en gång i veckan med underbart resultat!

Jag måste även tipsa om en skursvamp från Iris Hantverk. Den är av 100% återvunnet material och är nog den bästa ”svamp” jag haft! Den är tunn och därför väldigt flexibel och lätt att använda. Jag har nu även börjat testa att tvätta med tvättnötter med hittills rent resultat. Vet att det är många delade tankar kring test av detta men också fått reda på att råd och röns test har gjorts på fel sätt. Jag tycker i alla fall att det bästa är att testa själv. De flesta lukter och smuts är vattenlösligt så jag tror faktiskt att det fungerar, på fläckar använder jag galltvål!

En reaktion på ”Kemikaliefri städning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s