En stark inverkan

Jag har så mycket tankar och känslor kring allt och så mycket jag vill skriva om. Som tidigare nämnts har jag ett stort intresse av miljön men också av mat, odling och självhushållning. Jag tänkte dela med mig av mina tankar kring just mat vilket jag tror blir mer och mer aktuellt i dagens samhälle. Jag är inte vegetarian och ser inte detta som ett miljöproblem. Jag känner till hur hela processen fungerar och har därefter bestämt mig. 

Ekologiskt är för många ett mål, för andra en självklarhet. Min första frågeställning är om alla vet vad ekologiskt innebär? Ekologiskt har olika betydelse i olika länder till att börja med. Sedan är det olika krav för olika råvaror. Min åsikt om ekologiskt… för mig är inte de självklart det bästa. Som ekobonde får man åka väldigt långa sträckor med tunga fordon för att hämta mat och strö till djuren, ekobönder får gödsla med gödsel från konventionellt. Jag tycker att i första hand ska man köpa svensk, alltid svenskt därefter väljer jag närodlat, korta transportsträckor och så få mellanhänder som möjligt samt stödja de man har runt sig. Därefter väljer jag ekologiskt men inte utländskt utan ekologiskt SVENSKT. Jag tror att de flesta hushåll, även hos oss, handlas det en hel del importerad mat även om man väljer svenskt i första hand. Utbudet minskar kraftigt om man ska endast köpa svenska råvaror och inte importerat och det är väl lite en lyx som vi har, att kunna välja mellan allt utan att behöva tänka så mycket på det. Mitt eget mål är att inte köpa annat än svenska råvaror och helt enkelt utesluta sådant som inte finns svenskt. Nu ska vi gå ifrån pratet om svensk mat, tror ni förstår mina tankar!

Det finns ju säkert 5 märken av varje råvara.. spelar de någon roll vilken man väljer? Visst gör det de. De jag först undviker att köpa är de egna märkets varor, också kallat emv. Egna märkets varor finns i alla matbutiker. Ica, coop, willys (garant) osv.. dessa varor är alltid några kronor billigare och konkurrerar mot våra svenska bönder som såklart påverkas negativt av emv. 

Mitt sista tips är att köpa så rena varor som möjligt och göra själv, detta för att undvika så mycket eämnen och andra tillsatser som möjligt! 

2 reaktioner på ”En stark inverkan

  1. paulinawesterlund skriver:

    Det är precis som att jag skrivit de här orden! 😂😍 Vi tänker så himla lika kring mat! 😘 Exakt så! SVENSK först! Hellre en svensk konventionell vara än en ekologisk importerad! Alltid! Sen är vi inte strikta det ekologiska heller som jag tycker blossat upp otroligt den sista tiden. Vilket också många gånger gör att konsumenten väljer den ekologiska före den konventionella oavsett ursprung. Några varor väljer vi alltid ekologiskt och det är bla kaffe och bananer. De livsmedel som är mest besprutade men som vi inte klara oss utan i vardagen! 😅😉

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s