Minska användandet av plast och kemiklier

Inlägget innehåller adlinks

Vet att fler och fler börjat tänka kring sin vardag och tänkte skriva mina tankar kring ämnet plast och kemikalier, framför allt i köket då det är där vi faktiskt lagar den mat som vi äter. Denna sidan av mig har ni inte riktigt fått se här på bloggen än men detta är ett hett ämne i vårt hem!

Plast är ett material som inte är biologiskt nedprytbart och innehåller ämnen som är mistänkt hormonstörande, allergiframkallande och cancerframkallande men också giftigt för vattenlevande organismer. Det är framför allt uppvärmningen av plast som kan frigöra skadliga ämnen och det är därför plasten i köket som är väldigt viktig att minska men också där den förekommer mest. Plast i övrigt är också bra att minska eftersom det är gjort av icke-förnyelsebara råvaror (bland annat råolja), allt du köper i plast går alltså inte att bryta ner och råolja finns det inte obegränsat av.

Minska konsumtionen av plast, även kallat plastbanta. Själv började jag min plastbantning genom att åka till ikea och köpa deras glasburkar samt slänga alla de burkar vi hade hemma som till mestadel var glassburkar, kakburkar och så vidare. Det kändes så otroligt fräscht med glasburkar framför plasten. Många ser det väldigt onödigt att byta ut och slänga, vilket till viss del är helt rätt. Vill man byta ut till exempel sina burkar innan dom är utslitna så kan man ge bort dom eller sopsortera. Jag kände själv att jag inte skulle använda dessa burkar om jag köpte glas och såg då ingen anledning till att ha kvar dom. I samma vända så bytte jag även ut skålar. Här är plåt väldigt vanligt att man använder, själv fastnade jag framför allt för porslinsskålar, från märket duka. Dessa finns i flera olika storlekar men också en högre, smalare skål som ni kan se på bilden nedan. I denna skålen får jag i elvispen, precis så den går ner i botten. Precis som med burkarna åkte de slitna plastskålarna i soporna.

När man upptäckt detta med plast, i alla fall jag själv, så är det så svårt att använda det. I en vispskål kan man till exempel se väldigt lätt att det lossar plastflisor när man vispat med elvispen. Tanken på detta fick mig att ersätta skålarna väldigt fort! Mina skålar i porslin är inte bara praktiska utan utseendemässigt fina att kolla på vilket är viktigt för mig men ökar även användningsområdet till att också använda dom som serveringsskålar. Som jag skrev ovan har jag valt ikeas glasburkar. Det är otroligt bra pris, de håller sig väldigt fräscha men man kan även använda dom som ugnsformar. Det är lätt och roligt att göra matportioner när man kan se vad det är genom burken men man kan även göra pajer och gratänger som portioner i dom och frysa. Många tror inte att det går att frysa burkarna för att de ska spricka. Jag tar upp djupfrysta burkar och stället i mikron direkt och aldrig haft en burk som spruckit.

Som ni märker är det mycket köksredskap som det handlar om och det är ju det som faktiskt påverkar oss mest i och med att vi får i oss gifterna direkt med maten. Teflonpannor, teflon (polytetraflouetylen PTFE) innehåller grundämnerna flour och kol. Vid framställning av teflon används kemikalien PFOA (perflourooctanoic acid) som misstänks vara cancerframkallande. PFOA är heller inte biologiskt nedbrytbart precis som den flesta plasten. Teflonpannor, formar och plåtar är något som bara har en god egenskap, det fastnar inte i dom. Alla som har en teflonpanna kan nog lätt se i sina pannor som inte är helt nya, att det är avskavt i botten på dom. Det är en otroligt bra investering att kassera dessa och investera i gjutjärnspannor. Om man väljer att köpa nya gjutjärnspannor kostar de lite mer dock håller de i flera generationer. Om man istället har en mindre plånbok finns det otroligt lätt att få tag på bra gjutjärnspannor på loppisar och secondhand som väldigt mycket annat! Ett annat alternativ är kolstål, vilket jag själv inte har testat. Något mer som är väldigt intressant att kolla upp i köket är redskapen i plast. Det är inte sällan stekspadar i plast är söndersmälta i kanterna och lossar plast från. Om man väljer att kassera teflonpannor finns det ingen anledning att använda redskap i plast då de giftfria alternativen tål stål, sedan ska man absolut inte underskatta redskapen i trä!

Genom att börja byta ut och tänka mer plastfritt är det lätt att upptäcka vad mer som behöver bytas ut i köket. Det svåraste, i mitt eget tycke, är plastpåsar och plastfolie där jag än inte hittat någon självklar lösning. Bivaxdukar är ett alternativ till plastfolie men är något mer begränsat än plastfolie. I övrigt är det också bra att sopsortera sin plast, även allt annat såklart. Genom att lägga all plast i sorteringen bidrar man ju såklart enormt till miljön eftersom plast inte är biologiskt nedbrytbart, men också hur mycket plast som det faktiskt blir! Även om man sorterar sin plast och återvinner är det alltid bra att minska användandet av den.

Jag vill passa på att tipsa om lite produkter som kan vara trevligare alternativ för er som vill ta tag i kemikalierna i huset! Produkterna hittar ni på Campadre som har helt fantastiska priser!

Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s