Tuppslakt

I och med att bloggen är nystartad på denna portalen har kanske inte alla koll på att vi lägger en del fokus på självhushållning. I nuläget är ju nästan helt självförsörjande på kött, vi köper endast om det är något speciellt vi vill ha. Vi fyller frysen med vilt (älg och rådjur), kanin och lamm till största del men även kyckling, anka och nöt. Nu har vi ju även gris som vi inte slaktat än. Betydelsen att vara självhushållande på kött är stor. Vi vet vad vi äter, vi vet hur djuren har haft det och djuren har gjort nytta i andra sätt på gården som betat, hållt trädgården rent, gödslat och bökat.

Jag har fått en del frågor just hur vi kan slakta djur som vi gosat och tagit hand om och tänkte försöka svara på detta. I grunden så äter jag hellre mitt eget djur än något jag köper i affären som jag faktiskt inte har en aning om vart det kommer ifrån. Ett plus är ju att man idag köper mer närproducerat kött och det är lättare och lättare att få tag på eftersom efterfrågan ökar. Till en början kunde jag inte ens se på när vi slaktade utan mannen fick sköta den delen. Allt mer har jag kommit närmare, sett på och tillslut varit delaktig och kan nu göra det själv. Oftast så kelar vi inte jätte mycket med djuren. De som sätter ett extra spår i hjärtat är såklart de man får ta hand om extra såsom flasklammen och vår ena gris Greta som jag fick nappa upp. Dessa djur har fått bo sina första veckor inne i köket och matats dag och natt ca varannan timme. Det är mycket jobb och självklart en helt annan relation till dessa djur. Nu har vi faktiskt inte slaktat dessa än men de är även hondjur, alltså kan vi spara dom på ett helt annat sätt än handjur.

Idag har vi i alla fall slaktat lite tuppar. Jag har kläckt fram kycklingar och alla går i en flock tillsammans tills de är i bra storlek att slakta, ca 6 månader. Just nu går det 5 tuppar med 9 hönor vilket jag tycker är för mycket. Blir det för många tuppar kan framför allt hönorna må dåligt när tupparna blir könsmogna, sen kan även tupparna bråka, detta är dock inget problem jag har. Idag slaktas alltså 4 st av tupparna som är lite varierande i storlek. Istället för att slakta och slänga iväg tar vi såklart vara på köttet. Anledningen att man inte säljer tuppar är just för att det alltid finns för många, i och med att man gärna bara har en tupp per flock. Slakten går väldigt snabbt och enkelt. Djuren går ute och skippar att ge dom frukost så att de är lite hungriga. För att ta tupparna slänger vi ut lite mat, blir på så sätt inget jagande och stressande för djuren. Djuren är även handtama vilket gör att de också minskar stressen. Tupparna får ett slag i bakhuvudet och tappar då allt medvetande och blodas sedan av för att kroppen ska dö, innan dess är de bara hjärndöda. Köper man kyckling i affär har dessa oftast fått uppleva mer stress men det är också svårt att undvika i en produktion och är väldigt mycket lättare när man är självhushållande. Kycklingar och höns är de djur jag tycker är viktigt att köpa ekologiskt om man ska köpa då dessa kan leva i otrevliga förhållanden. Inkluderar även ägg, gärna gårdsägg där man gynnar både småföretagare och djuren. Det vore väldigt roligt att få era åsikter i kommentarerna. I och med att detta kan vara otroligt känsligt räknar jag inte med att det ska bli omtyckt av alla men skulle uppskatta väldigt mycket om ni kunde ge lite respons, vill ni att jag skriver mindre om detta ämne eller tycker ni det är intressant och skulle vilja se mer utav det? Kanske något speciellt ni har i fråga så svarar jag mer än gärna på detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s